TS

Lotte Brinch under restaurering

 

 

Foto: Andrea Gotved

Pressen skriver - om den sejlende kulturarv

 

 

17-03-2015

Skibene i Nyhavn går til filmen

Af Eric Erichsen, TS-lokalmand i Nyhavn

Det er lykkes Copenhagen Film Fund at få en international storfilm til København. Den Oscar-belønnede engelske instruktør Tom Hooper (Kongens Store Tale og Les Miserables) er netop nu i fuld gang med optagelserne til Working Titles kærlighedshistorie The Danish Girl i Storbritannien.

Nu er det også faldet på plads, at hele filmproduktionen kommer til København. Filmholdet har 10 dages optagelser i centrum af København hvoraf to af dagene foregår i Nyhavn, hvor skibene og bygningerne skal danne kulisser for optagelserne. Historien foregår omkring 1920-31, så moderne ting på skibene skal skærmes af, samt vinteroverdækningerne fjernes før tiden. For ulejligheden modtager skipperlavet i Nyhavn et honorar. Vi har også fået tilbud om at deltage som statister, som ”sømandslignende personer”.

 

Selve filmen handler om den første mand i verden, som fik foretaget en kønsskifteoperation i 1931. Det var en dansk kunstmaler Ejner Wegener, som boede i Nyhavn, færdedes på kunstakademiet og mødte sit livs store kærlighed der. Hustruen Gerda Wegener var portrætmaler, og Ejner, der ofte iført kvindetøj sad model, blev med tiden så fascineret af kvindefiguren, at han fik foretaget en kønsskifteoperation og skiftede navn til Lili Elbe.

Filmens to hovedrolleindehavere - den britiske stjerne Eddie Redmayne (The Theory of Everything, Les Miserables) og svenske Alicia Vikander (En kongelig affære og Anna Karenina) er også med under optagelserne i København.

Filmens budget er på 100 millioner kroner, og den bliver internationalt distribueret af Universal Pictures International. Filmoptagelserne forgår i Nyhavn 25. og 26. marts.

Ud over skibene i Nyhavns Veteranskibshavn deltager også TS-skibene ANNA LISE, HAVGASSEN og TOLDEREN.

Kilde og klip fra: Københavneravisen, www.Kbhavis.dk

 

 

 

12-11-2014

Hajkuttere sejler venskaber hjem på tværs af Østersøen

Guldborgsund kommune og den nordtyske kommune Rostock har indgået en aftale om at være venskabsbyer. Det skete, da de to kommuners borgmestre skrev under på den fælles aftale om bord på færgen Prins Joachim midt i Østersøen onsdag 12. november.

Set i træskibs-perspektiv er aftalen interessant, fordi gamle skibe fra den sejlende danske kulturarv har en stor andel i venskabet, som går på tværs af Østersøen.

Guldborgsund kommune dækker Falster og det østlige Lolland. Her ligger også Nysted, som siden 2009 årligt har lagt havn til Hajkutter-kapsejladsen. En af de mange lokale ildsjæle bag kapsejladsen er såmænd Anne Svendsen, som nu sidder i TS’ bestyrelse.

Målstregen for de kapsejlende hajkuttere ligger i Rostock, hvor kapsejladsen er med til at starte det store Hanse Sail, som siden 1991 har været en af verdens største årligt tilbagevendende sejlskibstræf. Her mødes den anden weekend i august omkring 250 sejlskibe fra fuldriggere til småskuder. Og i de fire dage, som stævnet varer, tiltrækker skibene en million besøgende til havnen i Rostock.

Hajkutter-kapsejlads fra Nysted var den første organiserede kulturudveksling mellem de to havne på hver sin side af Østersøen. Dermed var de gamle skibe med til endnu engang at bevise, at vandet er noget, der binder sammen, ikke noget der adskiller. Og dermed var de med til at lægge grunden til den venskabsaftale, der netop er blevet indgået.

Når det er det sydlige Lolland, som er blevet afgangshavn for hajkuttersejladsen, skyldes det, at bådtypen angiveligt blev konstrueret af Eggert C. Benzon i Nykøbing F. i 1887.

Der menes at være bygget omkring 8.000 af dem i Danmark, men aldrig nogen udenfor. Der eksisterer omkring 150 i dag, en del nu på udenlandske hænder.

 

Kapsejladsen til Rostock er også åben for andre sejlende veteranskibe. Sidste år deltog en snes både, heraf 12 hajkuttere, hvoraf de fleste er tyskejede.

 

28-11-2012

Pressemeddelelse: Flere penge til skibsbevaring.

Pressemeddelelse:

Det er lykkedes, at få 7,2 mio. kr. over de næste 4 år igennem i finansloven til skibsbevaringsfonden.

 

Jørgen Arbo-Bæhr, Enhedslistens kulturordfører, siger:

 

Jeg synes det er en lille sejr, når vi har fundet disse penge, ud over de 3,5 mio kr. pr. år, til at bevare de ældre skibe. Jeg håber, at vi med pengene kan give et skub til at bevare skibene som en vigtig del af vores maritime arv.

Vi ved, at skibene er en del af vores turisme, og samtidigt skaber de arbejdspladser, ikke mindst på de små værfter, og bevarer et overset mindre fag.

For Enhedslisten har det været en lille mærkesag at få flere penge til skibsbevaringsfonden. Vi ved jo, at det er vigtigt med en anerkendelse af det store arbejde, som ydes til de mange små skibsejere. Jeg håber på, at pengene kan sørge for, at vi kan bevare de mange, smukke træskibe på danske hænder. Til gavn for ejerne og det store turisme erhverv.

 

For yderligere kommentarer:

Jørgen Arbo-Bæhr

Tlf. 33 37 50 03

 

 

28-09-2012

Nye ideer og tiltag for at finde veje til bevarelse af vores sejlskibsflåde

Der er brug for nye ideer og tiltag for at finde veje til bevarelse af vores sejlskibsflåde.

"Der er ingen penge" eller vi har "økonomisk krise" forlyder det, og med afskaffelsen af 33A i den nye skattelov vil de projekter, som sejler uden for Danmark, gå en hård vind i møde.

Et skib kan sammenlignes med vores samfund, hvor vi alle har brug for hinanden for at kunne leve sammen og opnå et godt, sundt og sikkert liv.

Men hvorfor vil de folkevalgte politikkere ikke tage del i eller give mulighed for det?

Sådan skriver Jens Weiss, Marstal, bl.a. i sit indlæg, og opfordrer samtidig alle vi sømænd og borgere til at gøre vores lokale folketingsmedlem opmærksom på det.

Læs hele Jens Weiss´s indlæg her.

 

03-05-2012

JOHANNE – velholdt tomastet skønhed

Maritime Danmark har besøgt JOHANNE og fortæller historien om Karin og Bertil Jensen, der flot tager vare på det smukke skib. Et stykke levende kulturhistorie på ikke mindre end 117 år. Læs Lise Mortensen Høys artikel

 

30-04-2012

Skal sejlende kulturarv beskattes som luksus? Debatindlæg i Politiken 30. april 2012

Poul Werge fra Støtteforeningen Rørets Venner har skrevet et indlæg i debatten om fremtiden for den sejlende kulturarv. Et konstruktivt forslag til politikkerne om at lette trykket på skibenes udgifter ved at fjerne luksusskatten på forsikringerne til træskibene. Politiken 30.04.12 (pdf)

 

19-04-2012

Debatindlæg i Politiken: "Sidste udkald for de gamle træskibe"

Skibsbevaringsfonden og Træskibs Sammenslutningen har gennemført en undersøgelse om værdien af den sejlende kulturarv. Er der overhovedet grund til at bevare de gamle træskibe? - for så skal der gøres noget nu. Formand for Skibsbevaringsfonden, Ole Vistrup fortæller om resultatet af undersøgelsen i Politiken den 19. april 2012 Med henvisning på forsiden (pdf)

 

25-04-2012

Gamle træskibes herlighedsværdi 'bevist'

En landsdækkende spørgeundersøgelse beskriver nu de bevaringsværdige skibes betydning i tal og i statements. Som levende historiefortælling, som herlighedsværdi, som turismemagnet, som rekruttering til Det Blå Danmark, for vores selvforståelse - og som erhverv. Maritime Danmark

30-04-2012

Den sejlende kulturarv får lov at sejle sin egen sø - Debatindlæg i Politiken

Ole Vistrup, formand for Skibsbevaringsfonden, og Merete Ettrup, bestyrelsesmedlem i TS rejser i Politiken den 30. april 2012 debat om fremtidsmulighederne for den sejlende kulturarv. Der er penge at hente, hvis Danmark tør satse meget mere på den maritime kulturarv. Læs hele artiklen (pdf)

 

27-04-2012

Dragør Nyt skriver om LOTTE BRINCHs beddingsophold

Folkene på LOTTE BRINCH har haft travlt i vinter med at skifte planker. Dragør Nyt kom forbi og det blev der en rigtig fin artikel ud af. Dragør Nyt 20. marts 2012 (pdf)

 

02-04-2012

TS 40 års jubilæum blev fejret landet over

Lokalafdelinger landet over havde taget opfordringen til at fejre 40 året for Træskibs Sammenslutningens stiftende generalforsamling til sig og det blev til en række fine omtaler i de lokale medier.

 

I Ebeltoft var der liv på havnen og TV2 Østjylland kom også forbi. Se udsendelsen

 

I Frederikssund blev der taget forskud på forårsklargøringen. Se artikel i Frederikssund avis

 

På Bornholm blev jubilæet brugt til at fortælle historien om byggeriet af OTA, der både kom i TV2 Bornholm og gav en flot omtale i Bornholms Tidende. Læs forsiden og artiklen (pdf)

 

Skipper af TEJSTEN Per Makwardt fik fin omtale i Halsnæs Avis (pdf)

 

KDL Lodsbåden af Holbæk fortalte til den lokale 'Nordvestnyt' om den igangværende restaurering på Holbæk Gamle Havns Beddinger. Forside, opslag 1, opslag 2

 

Endelig blev en mere politisk omtale af Træskibs Sammenslutningens 40 års jubilæum og foreningens udfordringer bragt i Politiken den 30. marts som debatindlæg af formand for Skibsbevaringsfonden, Ole Vistrup og bestyrelsesmedlem Merete Ettrup. Politiken debat. Debatindlægget blev også læst i Kulturministeriet, der havde det med i dagens presseklip om kultur

 

Redaktøren modtager gerne flere omtaler. Send artikel eller link til merete.ettrup@gmail.com

Søsæt din gode historie

Find inspiration til at få fortalt dit skibs eller din lokalafdelings gode historier.

Kommunikationsudvalgets inspirationsoplæg

 

 

Indsend artikler til redaktøren

Her på siden samles skriverier og udsendelser, der vedrører vores skibe og den sejlende kulturarv.

Redaktøren ser ikke alt - så sørg for at indsende artikler (pdf) og links til web-redaktøren

29-01-2010

Kulturarv sejler mod ophugning.

Se DR P4´s omtale her.

12-04-2011

Fire damer får en omgang

Sådan lyder overskriften den 10. april 2011 på Fyns Amts Avis Netudgave.

Vi er på J. Ring-Andersens Træskibsværft på Frederiks-øen i Svendborg. Her har der siden 1867 været bygget omkring 200 træskibe - og i de seneste mange år er masser af træskibe renoveret og sat i stand.

Solen skinner over Frederiksøen. Temperaturerne har endnu ikke sneget sig op på + grader, der kan give en smule varme.

Læs Bjarne Gregersens artikel og se fotoserien her.

14-06-2010

LOTTE BRINCH går i medierne

Ud over at fortælle skibets historie har vi i oplæg lagt fokus på

 

 • formidling af kulturarv
 • dyrt at vedligeholde, mange skibe i forfald, flere midler til SKIBSBEVARINGSFONDEN
 • momsfritagelse til restaurering af veteranskibe ligesom fredede bygninger
 • beddingspladser forsvinder, skibstømrere bliver en mangelvare

 • I dette forår har der været bragt artikler om renovering af LOTTE BRINCH i Dragør Nyt og i Amager Bladet.

  I  uge 21/2010 var der en artikel i City Avisen, København: Lotte er den flydende kulturarv.

   14-06-2010

   Gamle skibe i røg og damp

   Gitte Lillelund Bech hilste på Tordenskiolds Soldater i Humlebæk.

   Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, var i forbindelse med hendes åbning af kulturarrangementet "Kanondage i Humlebæk", lørdag den 5. juni 2010 på besøg i Landsbyen Fladstrand - en af begivenhedens hovedattraktioner og base for Tordenskiolds Soldater fra Frederikshavn.

   Flere TS-skibe deltog i Søslaget ud for Humlebæk, der omtales af NORDJYSKE.DK.