TS

30-01-2016

Skipper Poul Pilegaard er død

Af Nis Olsen

Et kendt ansigt i TS – altid under en bredskygget hat – er sejlet Vestud. Skipper gennem mange år på galeasen HJALM af Holbæk, Poul Pilegaard, døde i går, fredag 29. januar, efter længere tids sygdom.

Poul Pilegaard blev 74 år. Han var af den gamle rapmundede og vindblæste skippertype, som tilbragte det meste af sit liv på havet i gamle træskibe, både med skibsprojekter med anbragte unge og i sejladser med lejrskoler og øvrige chartergæster.

Hans første skipper-projekt var en fragtgalease fra 1898. Den blev efter nogle år afløst af hajkutteren JOSEFINE af Thisted, som Poul Pilegaard riggede op og brugte til socialpædagogisk projekt for unge stofmisbrugere. Det blev til togter i Middelhavet, Caribien, USA og europæiske havne.

I 1992 blev han ansat som skipper på galeasen HJALM i Holbæk. Kommunen havde siden 1978 drevet HJALM som lejrskoleskib. Men i 1992 smækkede kommunekassen i, og hun blev overtaget af en forening, der straks hyrede Poul Pilegaard.

I 20 år var de to uadskillelige, og det blev til hundredvis af ture på Isefjorden og i indre danske farvande med børn og voksne. Poul Pilegaard fortsatte med at mønstre socialpædagogiske elever om bord, når det var mulighed for det.

I foråret 2012, da han var fyldt 70, opgav han det faste skipperjob på HJALM, men fortsatte som afløser.

Poul Pilegaard sørgede altid for, at HJALM i årernes løb har været trofaste deltagere i stævnerne, som støtter den sejlende danske kulturarv. Det gælder TS’ pinsetræf, Fyn Rundt og Limfjorden Rundt.

I år er driften af HJALM forpagtet ud, og den nye forpagter har ikke planer om at sejle til TS’ pinsestævne. Det bliver første gang i mere end 20 år, at HJALM ikke deltager.

Poul Pilegaard deltog også i TS’ organisatoriske arbejde. Han var i mange år en pligtopfyldende revisorsuppleant, og var ofte parat med spidsfindige spørgsmål på generalforsamlingerne.

I 2010 fik Poul Pilegaard overrakt TS’ Jomfru som tak for sin ihærdighed og hjælpsomhed og som bevis på, at skipperen ikke helt kunne skjule sit store varme hjerte bag sit barske ydre.

Bisættelsen finder sted fra Skt. Nikolai Kirke i Holbæk lørdag den 6. februar kl. 12:30